Ik zit in groep 8

Hallo groep 8 leerlingen!

Jullie krijgen binnenkort van je juf of meester het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Krijg je een mavo, havo of vwo-advies, dan is het Niftarlake wellicht iets voor jou. We hebben op onze school drie soorten brugklassen, een mavo/havo, een havo/vwo en een vwo-brugklas. Het advies van de basisschool bepaalt in welke brugklas je wordt geplaatst.

Is je advies Mavo? Dan ga je naar de mavo/havo brugklas
Is je advies Havo? Dan ga je naar een havo/atheneum brugklas
Is je advies VWO? Dan ga je naar een atheneum brugklas.

Twee jaar naar de brugklas
Het kan zijn dat jij of jouw juf of meester nog twijfelt welk niveau het beste bij je past. Geen probleem. Op het Niftarlake College krijg je extra lang de tijd om te onderzoeken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. De brugperiode duurt namelijk twee jaar. In die twee jaar helpen we je om het beste uit jezelf te halen. Je volgt de lessen in je brugklas en ondertussen volgen wij je vorderingen. Uiteraard bespreken wij dit ook met jou en je ouders/verzorgers. Op deze manier hebben we twee jaar de tijd om in beeld te brengen welk niveau het best bij jou past. Aan het einde van leerjaar 2 bekijken we samen op welk niveau je je onderwijs gaat vervolgen: mavo, havo of atheneum.

Brugklasgebouw
Het Niftarlake is een grote school, dat is best wel even wennen. Toch zal je dat in het eerste jaar niet meteen zo ervaren. Het brugklasgebouw is er speciaal voor jullie. De meeste lessen die je krijgt worden daar gegeven. Jullie hebben daar een begeleider brugklassen, mevrouw Moesbergen.  Zij helpt je als je iets niet weet of als je ergens onzeker over bent. Het is dus eigenlijk een eigen kleine school naast het grote hoofdgebouw.

iPad
Bij elke school voor voortgezet onderwijs moet je zelf je boeken meenemen. Op het Niftarlake neem je ook een iPad mee. Je gaat aan het werk met je boeken en met de iPad. Allerlei leuke apps zorgen ervoor dat je op verschillende manieren gaat leren. Soms is het heel fijn als je door het kijken naar een video uitleg krijgt. Een andere keer is het weer handiger om iets op te zoeken of te lezen in een boek. Door deze verschillende manieren kun je zelf ontdekken wat voor jou de beste manier is om te leren. Meer informatie over (de aanschaf van) de iPad is te vinden op de website onder het kopje “Brugklas” en in de schoolgids.
In de eerste klas krijg je het vak mediawijsheid, een uur per week. Door internet, de iPad en je smartphone sta je natuurlijk in verbinding met de hele wereld. Bij mediawijsheid leer je wat voor mogelijkheden dat allemaal biedt, maar ook hoe je wijs om moet gaan met social media zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Wij vinden het belangrijk dat je dat weet omdat we willen dat je veilig bent.

Mentor
Elk jaar heb je een eigen mentor of soms zelfs twee. Dat is een docent bij wie je voor alles terecht kunt. Samen met je klas heb je iedere week een mentoruur. Hier kan van alles besproken worden. De mentor staat je bij met raad en daad.

De lessen volg je steeds in een ander lokaal. Wij hebben naast deze leslokalen ook een HUB (dit is een grote creatieve werkplaats), de mediatheek, het studiehuis en natuurlijk jullie eigen brugklasgebouw.
Op het Niftarlake kun je meedoen aan allerlei activiteiten. Sportwedstrijden, een talentenavond en een open podium.

Meer weten over de aanmeldprocedure? Klik dan hier.

Speciaal voor jou en je ouders is er een Niftarlake Open Dag App. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt.
Hoe werkt het?

  1. Download eerst de Open Dag App in jouw app store.
  2. Scan de QR-code op onze website, flyer of poster, of zoek in de app naar ‘Niftarlake” of ‘Maarssen’.
  3. Schakel je push-meldingen in zodat je op de hoogte blijft van alle activiteiten en niks hoeft te missen.
  4. Ontdek het Niftarlake!